• Przekład: Stefania Baczyńska
  • Ilustracje: Joanna Rusinek
  • Wiek: 8–12 lat
  • Książka dostępna również w wersji limitowanej – z audiobookiem w mistrzowskim wykonaniu Piotra Fronczewskiego
  • Premiera14 marca 2018 roku
Nie ma rzeczy niemożliwych. Nawet gdy dostajesz w szkole zadanie napisania wypracowania o morzach południowych, a nigdy tam nie byłeś. Przecież wystarczy, aby był 35 maja w czwartek. Seria nieprzypadkowych zdarzeń, bo 35 maja nic nie dzieje się przypadkiem, doprowadziła do wielkiej wyprawy trzech podróżników przez starą szafę do mórz południowych. Konrad ze stryjem Rabarbarem i czarnym koniem Negro Kaballo wczesnym popołudniem rozpoczęli swoją niesamowitą podróż. Ich przygody były czasami przerażające, czasami zabawne, czasami niebezpieczne, czasami pouczające, ale wszystkie pasjonujące.

Naszym bohaterskim wędrowcom jednak nic nie było zbyt straszne, nic nie wydawało się dziwne. Nawet kraina potężnych Pasibrzuchów, gdzie dzieci płacą połowę, ani postacie historyczne, które okazały się całkowicie inne niż na kartach podręczników, nie zdziwił ich nawet Świat na opak, gdzie to rodzice muszą chodzić do szkoły i nie przeraziło zmechanizowane miasto zasilane elektrycznością z wodospadu Niagara... A im byli bliżej celu, tym więcej niebezpiecznych, dzikich zwierząt na nich czyhało w zaroślach. Jednak spotkanie z mieszkańcami wyspy na morzu południowym wynagrodziło im wszystkie dotychczasowe nieprzyjemności. Szczególnie miła okazała się Pietruszeczka, której ojciec był słynnym czarnoskórym wodzem, a matka Holenderką.

Całe szczęście, że Konrad zdążył wrócić do domu przed kolacją. I napisać wypracowanie o morzach południowych do szkoły.
35 maja_face.jpg
O autorze:

Erich Kästner
– niemiecki pisarz, satyryk, poeta, urodzony na przełomie XIX i XX wieku, zajmuje ważne miejsce w światowej literaturze dla dzieci i młodzieży.

Kto z dorosłych czytelników nie zna historii Emila z powieści "Emil i detektywi", czy dwóch bliźniaczek Mani i Ani, kto nie pamięta przygód Michałka mieszczącego się w pudełku od zapałek, ilu z nas wzruszało się przy "Latającej klasie"?

Erich Kästner odznaczony Medalem im. Hansa Christiana Andersena, udowodnił, że dobra literatura wygrywa z czasem, a pewne wartości nigdy się nie starzeją. Z życia Ericha Kästnera do jego powieści przedostała się ukochana mama fryzjerka, miłość do makaronu z szynką i zamiłowanie do pisania listów oraz kartek pocztowych. Przed i podczas II wojny światowej jego twórczość, ze względu na antynazistowskie poglądy autora, była zakazana w Niemczech. Do dziś jego książki zostały przetłumaczone aż na 59 języków. Duża część z nich została sfilmowana, niektóre kilkakrotnie.
O ilustratorze:

Joanna Rusinek
– graficzka, ilustratorka książek dla dzieci, autorka ilustracji prasowych, okładek książek i plakatów, współwłaścicielka studia graficznego Kreska i Kropka.
Absolwentka Wydziału Grafiki ASP w Krakowie.

Współpracuje z gazetami i czasopismami (m.in. „Gazeta Wyborcza”, „Duży Format”, „Wysokie Obcasy”, „Tygodnik Powszechny”), projektuje okładki płyt, audiobooków i książek, współuczestniczy w produkcjach filmów animowanych (m.in. serialu dla dzieci "Wierszyki domowe"). Przede wszystkim jednak specjalizuje się w ilustrowaniu książek dla dzieci. Ilustrowała także książki swojego brata, Michała Rusinka, m.in. "Mały Chopin" (publikacja w kilkunastu jeżykach na całym świecie), "Zaklęcie na w”, "Wierszyki domowe", "Wierszyki rodzinne", "Pałac Prezydencki dla dzieci" oraz "Limeryki i inne wariacje".
Mieszka w Krakowie.

35 maja_książka i CD.jpg

35 maja_książka.jpg

35 maja_ilustracja_06.jpg

35 maja_ilustracja_07.jpg

35 maja_ilustracja_02.jpg

35 maja_ilustracja_04.jpg

35 maja_okładka.jpg

35 maja_ilustracja_05.jpg

35 maja_ilustracja_01.jpg

35 maja_ilustracja_03.jpg

Pomysł na weekend z dziećmi - raport Instytutu Monitorowania Mediów i Duckie Deck

Rodzicielstwo to praca 24/7 – bez dni wolnych, świąt, urlopów i zwolnień. A jednak nikt z kalendarza nie wykreśla weekendów, które chcemy odpowiednio zagospodarować, najchętniej łącząc wypoczynek z wartościowo spędzonym czasem z dziećmi.

. Jak angażować dzieci w digitalu.
. DreamWorksTV uruchamia serwis streamingowy skierowany do dzieci w wieku od 6 do 12 lat.
. iPhone X pozwoli używać Face ID do zakupów rodzinnych.
. Kartonowa zabawa z Nintendo.
. W tym roku po raz p