Pierwszy Startup Weekend Kids w Krakowie już w lutym

Czwarta edycja popularnych warsztatów, które inspirują dzieci i młodzież do nauki cyfrowych i biznesowych kompetencji, odbędzie się w Krakowie w dniach 2-4 lutego. Warsztaty skierowane są do dzieci i młodzieży w wieku 10-18 lat. Cel to stworzyć podwaliny startupu o charakterze społecznym lub biznesowym w 3 dni, ucząc się przy okazji pracy w zespole, wykorzystania narzędzi internetowych, pobudzając kreatywność i zaradność oraz poznając nowoczesne biznesowe metody, przydatne w realizacji wszelkiego rodzaju projektów. W gronie mentorów i jurorów krakowskiej edycji Startup Weekend Kids zasiadają Ula Młodnicka-Kornaś i Marek Przystaś z Duckie Deck.

Czy wiesz czym jest Startup Weekend?

Startup Weekend to weekendowe warsztaty dla osób, które mają pomysł na nowoczesny biznes (lub tylko o nim marzą) i nie wiedzą, jak zacząć. Podczas Startup Weekendu spotykają podobnych ludzi, którzy mogą posiadać jednak różne przydatne kompetencje. Tworzą zespół, dzielą się zadaniami, korzystają ze wsparcia mentorów i realizują swoje pomysły. Na koniec  wydarzenia prezentują to co zrobili, informacje które zebrali oraz przyszłe plany przed jury podczas finału.

Poznaj Startup Weekend Kids

Startup Weekend Kids to spotkanie z biznesem skierowane do dzieci i młodzieży – połączenie doskonałej zabawy, której efektem ubocznym jest nauka przydatnych rzeczy i umiejętności. Przydatnych zarówno w życiu dorosłym, jak i w życiu młodych aktywnych młodych ludzi, którzy przepełnieni są pomysłami, nie wiedzą jednak jak zabrać się za ich realizację.

Warsztaty są nie tylko świetnym treningiem dla dzieci jak organizować sobie pracę i dzielić się zadaniami odpowiednio do kompetencji. Zadaniem młodych ludzi jest przede wszystkim zdobycie niezbędnych informacji do realizacji projektu, weryfikacji potencjału pomysłów wśród potencjalnych odbiorców oraz sprawdzenia podobnych rozwiązań. Uczestnicy przygotowują także prototyp, plan biznesowy oraz działania promocyjne. Ponadto, uczą się, jak dobrze zaprezentować swój pomysł przed potencjalnymi odbiorcami lub partnerami.

Krzysztof Gontarek, organizator wydarzenia i prezes Fundacji “Pierwsze Miejsca są Zawsze Wolne"

Krakowski Park Technologiczny, w ramach działalności Inkubatora Technologicznego wspiera wiele inicjatywnych startupowych w Małopolsce, organizując m.in. standardowy Startup Weekend Kraków. W Krakowie brakowało jednak inicjatywy pomagającej najmłodszym zainteresować się przedsiębiorczością, tak jak robi to Startup Weekend Kids. Bez wahania postanowiliśmy zaangażować się w to naprawdę niezwykłe wydarzenie. Liczmy, że dzięki zaszczepieniu wśród dzieci i młodzieży biznesowego bakcyla – to one kiedyś zasiedlą nasze biura dla startupów z prawdziwymi firmami.

Mateusz Cybula, manager Inkubatora Technologicznego KPT i współorganizator wydarzenia

Nad projektami będzie czuwało grono doświadczonych mentorów i ekspertów, przedsiębiorców, programistów, grafików, marketingowyców, którzy przez cały weekend będą wspierali młodych ludzi w realizacji ich pomysłów oraz inspirowali do poznawania i rozwijania przeróżnych kompetencji – od programowania, poprzez grafikę komputerową po marketing i zarządzanie.
Na Startup Weekend Kids w Krakowie zapraszają organizatorzy wydarzenia: Krakowski Park Technologiczny, Inkubator Technologiczny KPT, WebTango.pl oraz Fundacja “Pierwsze Miejsca Są Zawsze Wolne".
Zapisy odbywają się na stronie: startupkids4.evenea.pl

Szczegóły dotyczące wydarzenia znajdują się na stronie: startupkids.pl
Wydarzenie można także śledzić na Facebooku http://bit.ly/startupkids-krakow-fb
Oficjalny hasztag na Twitterze: #swkids

Startup Weekend Kids_plakat.jpg

Startup Weekend Kids_grafika.jpg

Startup Weekend Kids_logo.jpg

Rodzinny newsletter Duckie Deck #2

WYWIAD Z EKSPERTEMJak wprowadzać dzieci w świat nowych technologii? Rozmowa z Ulą Młodnicką - Kornaś, psychologiem, ekspertem komunikacji z dziećmi.
. ZRÓB TO SAMProste przepisy na własnoręcznie robione zabawki.
. NAUKA PRZEZ ZABAWĘ Z LEGOKilka pomysłów na edukac